Temperli Cam Nedir?
Temperli cam nedir sorusuna değinmek için bu yazımızı derledik. Bireylerin sıkça araştırdığı konular arasında yer alan temperli cam, sizler için son derece etkin bir konumda yer almaktadır. Bilindiği üzere camlar yapılarına ve özelliklerine göre kristal, hava tabakalı ve empirme camlar başta olmak birçok türe ayrılır.
Piyasada yer alan camlardan farklı bir yapıya sahip olan temperli camlar ise birçok farklı alanda kullanılıyor. Gelişmiş dünya düzeninde ekran koruyucularda da kullanılan bu camların en önemli özelliği darbelere karşı ekstra dayanıklı olmasıdır. Temperli cam nedir gibi sorulara yanıt vermek için detaylı bir bilgi akışı sağladık. Keyifli okumalar.
Çift katlı camların kullanıldığı sektörler genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
Mobilya, güvenlik, aksesuar imalatı ve otomotiv sektörü. Halk arasında güvenlik camı ve havalı camların kullanım alanı oldukça geniştir. Aynı zamanda çift katlı camların sehpa, tabak ve masa gibi gündelik yaşamda sıklıkla kullanılan ürünlerde de bulunur. Bilindiği üzere camların yüzeyinde basınç oluşturmak ve böylelikle çok daha dayanıklı olmalarını sağlamak için camlara ısıl işlem uygulanır. Bu durumun uygulanması ile birlikte camlar sadece 10 dakika içerisinde hızla soğumaya başlar.
Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle piyasadaki diğer cam çeşitleri gibi temperli camlar da kırıldığından bahsetmek gerekmektedir. Diğer camlardan en büyük farkı kırıldığında son derece küçük parçalara ayrılması, bir anlamda tuzla buz olmasıdır. Bu durum güvenlik ortamı oluşturacaktır. Güvenli ve donanımlı kullanımlar için ideal standartlara sahip olan temperli camlar trenlerin cam raflarında ve araçların ön camlarında kullanılır. Oluşacak en ufak bir bir kaza anında yaralanma riskini en aza indirgediği için kamuya açık binalarda da bu camların kullanımına ağırlık verilmiştir.
Temperli cam sistemlerinin en önemli özelliklerinden bir diğeri ise kesilemiyor oluşudur. Hem kullanışlı hem de dayanıklı olan bu ürünler uzun ömürlüdür. Ani bir durumda kırıldığında zarar vermediği için dünya genelindeki kullanım oranı günden güne artmaktadır.
Temperli cam genel olarak bir tür güvenlik camıdır. Isıcamlı cam balkon olarak donanımlı hizmet sağlamaktayız. Bu bağlamda orijinal camın, mukavemetini arttırmak için termal olarak işlenir, bu da çoğu uygulama için sıklıkla ihtiyaç duyulan daha güçlü ve daha güvenli bir cam formunu oluşturur. Temperleme sistemi, bu işleme özel ısıtma sistemleri ile camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır.
Temperleme süreci sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır. Bu sayede cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir.
Temperli Cam Özellikleri
Temperli cam özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Standart camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bu sebeple yaralanma riski en aza indirgenmiş olur.
- Temperli cam özellikleri genel olarak orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
- Bu camlar termal dayanıklılığa sahiptir, sıcaklık farklılıklarına dayanabilmektedir.
- İşlemden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir.
- Temel olarak temperli cam sistemleri, termal şok direnci artmakta, 150 ~ 200°C’ye kadar sıcaklık değişimlerine dayanabilmektedir
- Belirtilen camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri yapılamamaktadır. Isıl işlemler camın hacmini, rengini, berraklığını ve kimyasal yapısını değiştirmez.
Temperli Cam Avantajları
Güçlendirilmiş cam ya da güvenlik camı olan bu temperli cam çeşitleri, normal camlara kıyasla kırılmaya daha fazla dayanıklıdır. Genel olarak normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilir. Temperli cam sistemi genel olarak kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bu sebeple yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Cam sistemleri, eşit kalınlıktaki normal camlara göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır. Isıya dayanıklılığı da normal camlara göre daha fazladır.
Temperli cam sistemi ve özel ısıtma sistemleri ile camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır. Sıcaklığın azalması ile birlikte yüzey sertleşerek dayanıklı hale gelir. İlk etapta dış kısımların, daha sonra da iç kısımların soğumasıyla camın yüzeylerinde basınç, camın iç kısmında ise çekme gerilmeleri oluşur.
Normal camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri yapılamamaktadır. Yapılan ısıl işlemler camın hacmini, rengini, berraklığını ve kimyasal yapısını değiştirmez.
Temperleme uygulamasına geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Leave a Comment